Historia e mbretit dhe skllaves (Mesnevi)

Një mbret dashurohet me një skllave duke e humbur mendjen pas saj dhe e blen. Pastaj skllavja sëmuret dhe fillon të tretet çdo ditë e më shumë. I pikëlluar rëndë nga gjendja e saj, mbreti bën çmos për t’i gjetur shërim. Ai thërret mjekët më të mirë dhe u premton

Islami synon lumturinë e njeriut

Qëllimi i fesë islame, në tëcilën ne kemi nderin të jemi pjesëtarë, është që njeriun ta bëjë të lumtur në këtë dhe në botën tjetër. Për ta fituar këtë lumturi, përmbledhja e parimeve që ka sjellë islami është: “Puno për këtë botë sikur nuk do të vdesësh kurrë dhe puno

Ngjarja e Hatim Tai-ut r.a., kush është më bamirës ?!

Nje ditë e pyeten te nderuarin Hatimi Tai i cili njihet nga te gjithe per bamiresin e tij. – A ke njohur ndonjehere nje njeri me bamires se ti? + Po kam njohur. – Kush eshte ai? + Njehere shkova per vizite ne shtepine e nje jetimi. Theri nje dele

Dialog mes nxënësit dhe mësuesit: Një tregim urtësie

I thashë njëherë mësuesit tim: -“Kam lexuar një libër prej të cilit nuk mbajë mend asgjë!” Në atë çastë ai ma zgjati një hurmë dhe më tha: -“Përtype!” Unë e përtypa! E më pas më tha: “A u rrite?!” -“Jo” i thashë! E ai ma ktheu: “Kjo hurmë të cilën e çove në stomakun tënd, do të

7 Arsye pse duhet të lexosh Libër

Ka shumë arsye të mrekullueshme pse duhet të lexosh një libër. Përvoja e leximit të një storie është shumë më ndryshe se sa ajo e shikimit të përformohet nga aktorët në TV apo ekran të madh. Sa jemi të rinj lexojmë më shumë por duke u rritur kemi më pak

Fakte: Në kohën e Perandorisë Osmane u mësua në gjuhën shqipe

Një grup studiuesish nga Kosova, konkretisht nga Instituti Albanalogjik, gjatë qëndrimit për vizitë në Ankara të Turqisë kanë vizituar edhe Bibliotekën Kombëtare të Turqisë, me ç’rast kanë hasur në vepra në gjuhën shqipe me alfabet osman, që pretendohet se janë përdorur në kohën e Perandorisë Osmane. Këtë për mesazhi.com e

Përgjigjja e Omer Muhtarit: “Ata nuk janë mësuesit tanë”…

Por ka të rrallë të tillë si libianin, shejhun të tarikatit Suharaverdijje, i cili për një kohë të gjatë i qëndroi besnik rezistencës anti-kolonialiste. Kur luftëtari musliman i mori nën mbrojtje 2 pengje italiane – që kishin pushtuar vendin, ai u kritikua nga disa nga bashkëluftëtartët. “Neve na i vranë

MUHAMMED ASAD – Shekulli i shënuar me një ide

Asadi është i lindur në vitin 1900 si Leopold Weiss në Lawow - kryeqytetin e Ukrainës perëndimore, e cila atëherë ka qenë në përbërjen e Monarkisë Austro-Hungareze. Që në rininë e hershme ka shfaqur, siç fliste vet, "shqetësimin e brendshëm dhe prirjen për udhëtime". Babai i tij ishte avokat çifut,

HAXHI VEHBI SULEJMAN GAVOÇI

Është një nga personalitetet më të shquar shqiptarë, që ka dhënë një ndihmesë të veçantë në kulturën Islame në Shqipëri dhe në përgjithësi në çështjen kombëtare. Autor i rreth 50 veprave të botuara në gjuhën arabe dhe shqipe, i qindra artikujvestudimor dhe propagandistik, pedagog e ligjërues në disa universitete. Ka lindur